KUNST I HVERDAGEN #ROSKILDE

KUNST I HVERDAGEN #ROSKILDE

KUNST I ROSKILDE & KØBENHAVN
Denne gang vil jeg pege på to udstillinger i Roskilde, som er et besøg værd. Og minde om en af årets største kunstoplevelser, hvis du vil følge med i de unge kunstnere, som vil præge kulturen i mange år frem.

Bronze and Paper

Den kendte Tv-vært, Trine Panum, har i 10 år levet af at male, efter 18 år som studievært på TV2, og er i dag en kendt og efterspurgt kunstner. Hun turde tage springet og følge sit hjerte, i stedet for at blive i det sikre job, og har nu etableret eget galleri og atelier i Bagsværd. Hun maler abstrakte, ekspressive og koloristiske billeder og vil gerne skabe intuitive og energiske værker, hvor folk kan mærke at hun har været til stedet foran lærredet og givet sig fuldt ud.

 

Du har lige nu mulighed for at se en række af hendes indrammede papirværker i flot samspil med den Roskildebaserede billedhugger Michael Behrend Hansens smukke bronzeskulpturer.

Hans kunst udspringer ofte af social indignation, politisk engagement eller medmenneskelig omsorg; og altid formidlet med stor kærlighed og empati. Ofte er der en melankolsk tone i hans værker, således også i den nyeste serie af 3 klovneskulpturer.

Det fine tynde papir overfor den tunge bastante bronze fungerer rigtig godt og jeg synes Panum og Hansens kunst supplerer hinanden godt. Hendes farverige, på mange måder optimistiske billeder overfor hans tyngde. Flot udstilling, som jo kan nås fra både København og resten af Sjælland.

Galleri67, Algade 67 i Roskilde. Udstillingen kan besøges frem til d. 28. april

Begrænset legetid

Går man lidt længere hen ad Algade, til Roskilde Kunstforenings flotte lokaler i Palæfløjen, lige ved siden af Roskilde Domkirke, finder man en flot soloudstilling af en ung kunstner ved navn Iris Bendt-Hedal.

Hendes farverige malerier handler om, at hun selv har oplevet smertefulde tab, og her, i kunsten, har et frirum, en legetid, som naturligvis for et voksent menneske er begrænset. Hendes tilgang til kunsten er at dyrke det umiddelbare, det finurlige og spontane, med det er også at behandle svære følelser og tanker figurativt i sine værker.

Derfor er udstillingen "Begrænset legetid" også en kommentar til den sociale struktur, samfundet er bygget op omkring. Leg hører barndommen til og vi hylder den ansvarlige og fornuftige tilgang til livet, som ikke længere har plads til leg. Derfor er det om at udnytte den tid, man kan lege og sætte voksenheden på pause.

 

I Iris Bendt-Hedals univers er der altid noget skævt, gakket, weird eller underligt. Det er ikke pæne sofastykker – hverken i udformning eller indhold. Fluen i suppen, slangen i Paradis, ormen i æblet… det er dér, Iris befinder sig. Og det gør hun SÅ godt. En udstilling jeg virkelig anbefaler dig at se.

Senere i år skal hun udstille solo i Vejles nye galleri: Galleri Fusion, så der får jyderne en chance for at se hendes skønne værker.

Palæfløjen, Stændertorvet 3C, Roskilde. Tirsdag-søndag 12-16. Udstillingen kan ses frem til d. 12. maj. Med en kunstneraften d. 24. april kl. 19.

 

Ung Kunst - Afgang 2024 

Og så minder jeg bare lige om en af årets store kunstoplevelser, hvis du interesserer dig for ny, ung kunst fra de nye dimittender fra Kunstakademiet. Lige nu vises deres afgangsudstilling i Kunsthal Charlottenborg på Kongens Nytorv 1 – en spændende oplevelse – frem til d. 20. maj.

Connie Boe Boss @coboboblog (www.cobobo.dk) anmelder kunst på bloggen hver måned.