KUNST I HVERDAGEN #VIGTIGT BUDSKAB

KUNST I HVERDAGEN #VIGTIGT BUDSKAB

NÅR KUNST HAR ET BUDSKAB

Jeg tøver ikke med at kalde billedkunstneren Maria Torps udstilling ”Shaping a Pattern” på Trapholt i Kolding årets vigtigste udstilling!

Derfor håber jeg, at du kommer til Kolding inden november, så du kan opleve den.

Alle fotokredits: Trapholt museum pressefoto

 

Udstillingen sætter fokus på problemstillinger omkring pigers og kvinders rettigheder, sociale status og levevilkår på globalt plan.

Jeg blev rørt og berørt, da jeg så udstillingen på Trapholt, men også vred, fuld af sorg og gru ved at høre og læse om baggrunden for mange af portrætterne og få viden, jeg ikke havde.

Det er derfor udstillingen er så vigtig! Den har virkelig noget på hjerte og udvider min horisont med kunsten som redskab. 

I de hyperrealistiske malerier, som er Maria Torps særkende, skildres 12 globalt aktive forkæmpere for kvinders rettigheder.

7 års arbejde, 12 megaportrætter, en dokumentarfilm og en bog:

En kraftpræstation simpelthen. Danske Maria Torp har rejst rundt i verden og mødt sine 12 udvalgte forkæmpere. De personlige møder og et omfattende fotomateriale danner grundlag for de store portrætter. Og når du står foran dem, møder du selv personen fordi de er så store.

Ved bagefter at læse i den bog, Maria Torp også har skrevet, kommer de 12 personer mig endnu nærmere, ikke mindst den helt unge afghanske rapper Sonita Alizadeh, der er aktiv i kampen mod børneægteskab. Portrættet af hende er superstærkt og det er maleriet af Denis Mukwege, vinder af Nobels Fredspris i 2018 for sit arbejde for ofre for seksuel krigsvold også. At høre om hans arbejde i dokumentaren fyldte mig med rædsel og fortvivlelse og en enorm respekt for hans virke.

Fra Afghanistan over Grønland til Kina, Ukraine og Sydafrika. Fra bonede gulve i regeringsbygninger til safehouses på golde savannevidder. Overalt er kunstneren gået efter historier om bl.a. ytringsfrihed, omskæring, seksuel krigsvold og ret til uddannelse.

De portrætterede spænder fra græsrodsaktivister til Nobelprismodtagere, og Maria Torp har besøgt dem alle, boet hos dem og fulgt dem, for at indfange og forstå de strukturer, der for eksempel ligger bag omskæring af unge piger.

 

Vigtigt og nødvendigt

Når jeg skriver at det er årets vigtigste udstilling er det fordi, det ER vigtigt at vi alle har fokus på kvinders vilkår – ikke mindst i den del af verden, hvor kvinder lever under helt anderledes brutale forhold end vi gør herhjemme. At bruge kunst som redskab til at få dette budskab ud er stort, synes jeg, og det viser, at kunst ikke bare er dekoration på væggen over sofaen, men virkelig kan betyde noget i samfundet og få os til at tænke og handle.

Derfor har en sådan udstilling et aktivistisk potentiale, som går langt ud over vores evindelige diskussioner om ligeløn osv. den 8. marts herhjemme.

Disse 12 forkæmpere kæmper for kvinder, der virkelig har brug for at vi kæmper for dem; for her gælder det ofte liv og død.

Udstillingen forventes heldigvis at rejse videre internationalt og det fortjener den. Der er stort set ingen vigtigere udstillinger end denne i Danmark p.t.

Maria Torp (1975) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi og London College of Printing.

 

Shaping a Pattern, kan ses indtil 24.11.2024// Trapholt, Æblehaven 23, 6000 Kolding

 

Connie Boe Boss @coboboblog (www.cobobo.dk) anmelder kunst på bloggen hver måned.