Jacob Hoff-maleri

KUNST I HVERDAGEN #HVAD FORESTILLER DET?

HVAD BETYDER BILLEDET?
Eller hvordan oplever man et maleri?

Mange mennesker, der ikke er så vant til at se på kunst, kan være usikre på, hvordan de skal se på et maleri, hvad de skal lægge mærke til og hvad maleriet eventuelt forestiller eller betyder.

Der findes mange billedanalytiske guides på nettet, du kan bruge, så her vil jeg nøjes med at give dig en lille ”lektion” i hvordan du KAN se på et billede. Ikke hvordan du SKAL se på det, men et par idéer til at styrke din iagttagelsesevne.

Jacob Hoff-maleri

Jacob Hoff - Som en pietá (forvandlinger) // 15.500 kr. (Galleri kbh kunst, Øster Søgade 34, 1357 København K)

 

Farverne:

Farver er ofte det, der rammer os først, fordi farver går igennem alle andre sanser direkte til vores følelser. Forskellige farver kalder på forskellige følelser.

Rød er en heftig, emotionel farve, ofte forbundet med lidenskab, energi og varme, men også med blod, fare og død.

Blå er en melankolsk farve, som vi kan opfatte som kølig, men også som pålidelig og rolig.

Grøn er naturens farve, der associeres med lindring af angst og uro, men den står også for sygdom og penge.

Gul er, udover at være en ”tilbudsfarve” sammen med sort skrift, en optimistisk, kreativ og glad farve, der også står for jalousi og forræderi.

Som du ser har farverne ofte en både positiv og negativ ladning, alt efter hvilken sammenhæng den optræder i og hvilke erfaringer den enkelte af os har med farven.

Form/figuration:

Når man siger, at et maleri er figurativt betyder det, at det forestiller noget, at det ligner noget, vi kender fra virkeligheden. Så ofte vil du kunne se om maleriet er helt abstrakt eller om det har genkendelige figurer og former.

Komposition:

Hvordan er billedet bygget op? Er der f.eks. kun malet en hånd, dele af en stue, et udsnit af en vinduesudsigt? Tænk over hvad kunstneren vil sige med at have valgt præcis dette udsnit af virkeligheden og ikke et andet.

Budskab/titel:

Ofte kan der ligge et hint om kunstnerens budskab eller idé med billedet i titlen, hvis værket har en sådan. Ellers kan du selv gå på jagt ud fra dine følelser, tanker og associationer for at finde ud af, om der mon er et budskab i værket.

Samlet oplevelse:

Arbejder de ovenfornævnte faktorer sammen i din oplevelse, eller er der en diskrepans mellem farver og tilsigtet budskab? Hvad får du samlet set ud af at kigge på billedet? Ubehag, glæde, forundring, beundring, nysgerrighed, forståelse…? Nogle kunstværker ”betyder” ikke noget; de skal blot vække forskellige tanker eller følelser hos beskueren, mens andre er skabt ud fra en idé eller holdning som kunstneren gerne vil påvirke os med. Kunst kan uendelig mange ting, så det er kun dig selv, der i sidste ende afgør, hvad du får ud af et billede og om du kan lide det.

Som en pietá

Når jeg betragter Jacob Hoffs billede påvirkes jeg helt sikkert af den blågrønne dybe, mørke farve først, helt umiddelbart tænker jeg at maleriet handler om nogle dybe menneskelige tilstande. Der er også megen ro i at kigge på det, og så tænker jeg over bunken af tøj: Hvis tøj er det og hvorfor ligger det her? Dette billede viser en meget afgrænset figuration, som enhver kan tolke helt frit på: Nemlig en bunke tøj.

Kompositorisk er der kun tøjet, centralt i billedet, så fokus er dermed også helt centralt midt i billedet, hvilket kunstneren understreger af at de lyseste farver er i midten, hvor lyset kommer ind fra højre.

Michelangelo 'Pietá'Michelangelos Pietá

 

Titlen giver mig en association: Pietá betyder fromhed og i det førkristne Rom også en betingelsesløs hengivenhed og loyalitet mellem mennesker eller mellem mennesket og dets guder.

Det mest kendte Pietásmaleri er Michelangelos Pietá i Peterskirken i Rom, og når kunstneren her skriver ”SOM en Pietá” refererer han kunsthistorisk set direkte hertil. Her er bare ingen jomfru Maria med Jesu døde legeme svøbt i stof. Her er kun stoffet – så vi i et moderne perspektiv kan sørge over hvem vi vil, fordi vi kan elske, hvem vi vil.

Dette er i det mindste min fortolkning af Hoffs maleri. Noget er forbi og kun minderne er tilbage – et moderne sorgmaleri kunne man kalde det. Måske får du noget helt andet ud af det. Det spændende er at give sig selv tid til at reagere på et billedes forskellige elementer og så prøve at finde ud af, hvad det samlet set gør ved én.  Jacob Hoffs billede kan ses i galleriet indtil den 24/2 2024.

Vi har mange gode museer og dygtige kunstnere i Danmark- kom ud og kig!

God fornøjelse, Connie Boe Boss (coboboblog)

 

 

Connie Boe Boss @coboboblog (www.cobobo.dk) anmelder kunst på bloggen hver måned.