Mørkegrøn

KUNST I HVERDAGEN #NOVEMBER 1. DEL


Kunst i hverdagen

Vi har de bedste kunder - og heldigvis også kunder, der gerne deler ud af deres viden og ekspertise. Connie Boe Boss har fulgt Unfold Copenhagen fra start og vi er så glade for, at hun nu, hver måned, vil anbefale kunst her på bloggen.

 

Connie Boe Boss (1963) er indehaver af kunstbloggen 'coboboblog' og skriver næsten dagligt på sin blog om kunst i hele landet og er også skribent på KunstavisenConnie blogger ud fra en personlig synsvinkel, og har ikke en traditionel akademisk, kunsthistorisk tilgang.
En stor del af Connies tid går med at ”følge med”, og der er ikke mange danske kunstnere, kunstner­sammenslutninger, gallerier og museer m.m., der går under hendes radar. Derfor er hun velorienteret i forhold til hvad der rører sig i dansk kunstliv og hvilke udstillinger, der er værd at besøge i øjeblikket. Connie Boe Boss er uddannet Bachelor i Dansk Litteratur og Cand. Psych. på Københavns Universitet 1985 - 1993, men beskæftiger sig nu hovedsagelig med dansk nutidskunst. Du kan følge Connie her: https://www.facebook.com/coboboblog/  https://cobobo.dk/ https://www.instagram.com/coboboblog/#

 

Enestående mulighed i Danmark:

Pussy Riot 'Velvet Terrorism'

 

Se udstillingen om aktivistgruppen Pussy Riot på Louisiana i Humlebæk.

For første gang nogensinde vises Pussy Riot på et museum, selv om der ikke er tale om egentlige kunstværker, men kronologisk ordnede fortællinger og fotos fra oprørsgruppens mange aktioner og performances.

Pussy Riot

 

”Anyone can be Pussy Riot” – Alle kan gøre oprør!

Måske husker du nogle af gruppens aktioner gennem tiden, i kirker og på Den Røde Plads i Moskva f.eks. De unge feministiske kvinder har altid protesteret mod Putin og undertrykkelse af ytringsfrihed og menneskerettigheder i Rusland og prisen har været høj.

Med afsæt i punkt, humor, poesi og raseri er Pussy Riot kendt for pludselige aktioner, hvor de med farvestrålende tøj, protestsange og forklædninger udfordrer det russiske styre.

En af deres mest berømte aktioner er netop fra januar 2012 forud for præsidentvalget, hvor aktionen Punk Prayer fandt sted i Frelserkirken i Moska, hvor Pussy Riot i en sang bad jomfru Maria om at befri Rusland for Vladimir Putin, mens de dansede foran alteret. Tre af gruppens medlemmer blev efter denne aktion idømt to års fængselsstraf – og forholdene i fængslet skildres på Louisianas vægge.

 

Maria Aloyokhina fra Pussy Riot

Frontkvinde Maria Aloyokhina flygtede da også sidste år til Island sammen med en af de andre aktivister forklædt som takeaway-bude.

 

”Frygt er helt ubrugeligt”

Gruppen kæmper med sin kunst i form af performances, uventede happenings og koncerter, hvor de taler regimet i Rusland ret imod. Især kampen mod Putin møder dig i starten af udstillingen ”Velvet Terrorism” i en video, hvor Taso Pletner, et medlem af gruppen, tisser på et stort foto af Putin.

In Your Face! Scenen er sat for at du må forholde dig til disse modige kvinders aktivisme og din egen (måske) mangel på samme. Og i denne spejling går du gennem udstillingen i dyb respekt over det, de tør og gør, og bliver selv oprørsk indeni. For hvad er det egentlig der kan ske hvis vi siger NEJ til det, vi synes er forkert?

For os i trygge, demokratiske Danmark meget lidt. Vi må sætte pris på vores rettigheder og ytringsfrihed – og derfor er dette en virkelig væsentlig udstilling at se. Ikke alle steder i verden fungerer tingene som hos os.


Pussy Riot

 

Min oplevelse

Udover at jeg fandt udstillingen vældig informativ og vedkommende, var den også meget rørende, ikke mindst selvfølgelig fordi jeg var på Louisiana til pressevisningen og mødte flere af Pussy Riots medlemmer personligt, bl.a. Maria Alyokhina (f. 1988). Alle kvinderne var små og tynde, nærmest skrøbelige af udseende, og det vakte respekt hos mig, at de er så stærke, at de tør så meget, at de er så fanden-i-voldske, når de reelt ikke har en chance overfor en stærk politimand eller andre modstandere. Dét, at de selv kobler køn og oprør i navnet Pussy Riot er også stærkt: De er nogle punkede, vilde tøser, der sparker ud og uddeler øretæver.

Pussy Riot

 

Kaotisk udstilling

Belav dig på et kaotisk helhedsindtryk, når du ser udstillingen. Der er mange fotos og larmende videoer, der er skrevet på væggene, og der er udklip og plancher og alt muligt andet. Lige så kaotisk som verden er, lige så kaotisk er disse museumsvægge. Det er ungt og friskt, så langt fra det museale som det kan komme.

Pussy Riot

”Velvet Terrorism – Pussy Riot´s Russia” er en af årets vigtigste udstillinger, fordi vi har hårdt brug for at nogen tør sige magten imod og være en Pussy Riot, lige meget hvor i verden vi befinder os.

Fotokredit: Alle fotos er taget af Connie selv.

Forestilling kan ses frem til 14. Januar 2024. Besøg Louisiana Museum of Modern Art, Gl. Strandvej 13, 3050 Humlebæk